Een opdracht aanmaken

Met de planner kunt u opdrachten aanmaken en aan monteurs toewijzen en uitsturen. De functie ‘slimme aanbevelingen’ helpt u om de meest geschikte monteur voor de opdracht te vinden, gebaseerd op beschikbaarheid, reistijd, vaardigheden of huidige voertuiglocatie.

Om een opdracht aan te maken:

1. Kies in de Planner de optie OPDRACHT AANMAKEN. U kunt ook via het Dagoverzicht een opdracht aanmaken door te klikken en te slepen. Als u op OPDRACHT AANMAKEN klikt, wordt er een opdracht-ID toegewezen aan de opdracht die u aanmaakt. De opdracht-ID wordt weergegeven in het venster Nieuwe opdracht. Om de opdracht-ID te wijzigen of aan te passen, volgt u deze regels:
    • Een opdracht-ID bestaat uit maximaal 15 tekens en mag geen spaties bevatten
    • ID's mogen wel letters, cijfers en de volgende symbolen bevatten: @ # * - _ & ( ) / \ $ € £
  2. Om een bestaande opdracht-ID te gebruiken, klikt u op AAN EEN BESTAANDE OPDRACHT-ID KOPPELEN en zoekt u naar een bestaande opdracht-ID of kiest u er een uit de lijst met onlangs aangemaakte opdracht-ID’s.

3. In Contactgegevens zoekt u naar een contactpersoon. Nadat u op AAN EEN BESTAANDE OPDRACHT-ID KOPPELEN hebt geklikt, worden de contactgegevens voor die opdracht-ID automatisch weergegeven. U kunt ook een nieuwe contactpersoon aanmaken door op NIEUWE CONTACTPERSOON te klikken, de contactgegevens in te vullen, en te klikken op CONTACTPERSOON OPSLAAN. Deze nieuwe contactpersoon verschijnt dan in het venster Nieuwe opdracht.
  4. In het gedeelte Opdrachtgegevens vult u het opdrachtadres en de opdrachtomschrijving in.
  5. In het gedeelte Afspraak vult u het volgende in:
    • Datum
    • Begintijd: Laat dit veld leeg als u slimme aanbevelingen wilt voor monteurs en een starttijd. Om alleen een monteur aanbevolen te krijgen, vult u alleen de starttijd in.
    • Verwachte duur: U kunt een afspraak maken die tot 3 dagen (72 uur) duurt. Als de opdracht langer duurt, plan dan terugkerende afspraken, of voeg vervolgafspraken toe aan dezelfde opdracht-ID.
      Monteuraanbevelingen zijn niet beschikbaar voor herhaaldelijke afspraken.
  6. In het gedeelte Monteurs vult u de naam van een monteur in. U kunt ook SLIMME AANBEVELINGEN OPHALEN selecteren, zodat de planner u een lijst met monteurs voorstelt voor uw opdracht. Zie voor meer informatie het Overzicht Slimme aanbevelingen.

7. Als u de functie Slimme aanbevelingen gebruikt, kunt u de lijst met monteurs filteren op basis van de volgende opties:
    • Beschikbaar: Vink het vakje Beschikbaar aan om de namen van monteurs te zien die beschikbaar zijn op het aangegeven tijdstip.
    • Gekwalificeerd: Vink het vakje Gekwalificeerd aan om de namen van monteurs te zien met de juiste vaardigheden. De namen van de monteurs zijn toegevoegd aan de accountinstellingen. Zie voor meer informatie het Toevoegen van vaardigheden van monteurs.
    • Kent de klant: Vink het vakje Kent de klant aan om de namen van monteurs te zien die al eens een opdracht voor de klant hebben uitgevoerd.
  8. Als u de functie Slimme aanbevelingen gebruikt, kunt u de lijst met monteurs sorteren op basis van de volgende opties:
    • Reistijd: Selecteer ‘Reistijd’ om de lijst met monteurs te sorteren op reistijd vanaf hun vorige afspraak naar de locatie van de klant.
    • Beschikbaarheid: Selecteer ‘Beschikbaarheid’ om de lijst met monteurs te sorteren op hun beschikbaarheid (dat houdt in: monteurs die niet bezig zijn met andere opdracht) en de reistijd tot de opdracht.
    • Niet gesorteerd: Selecteer ‘Niet gesorteerd’ om de lijst in standaardvolgorde te bekijken.

De status van iedere aangeraden monteur wordt weergegeven op zijn tegel. De status kan ‘Bezig’, ‘Beschikbaar’ of ‘Buiten dienst’ zijn. Bekijk Statuslabels van monteurs begrijpen voor meer informatie.
      De sorteerfunctie die u hebt gekozen wordt bovenaan de lijst weergegeven. In de volgende schermafbeelding is de lijst bijvoorbeeld gesorteerd op reistijd:
      De opties "Reistijd" en "Beschikbaarheid" worden alleen weergegeven wanneer de opdracht voor vandaag gepland staat.
  9. Selecteer uw monteur. Om de opdracht uit te zetten, schakelt u de knop Opdracht verzenden naar monteurs in. Klik op OPSLAAN.

Zie voor meer informatie Een opdrachtwaarschuwing naar een monteur verzenden.

*De functie ‘plannen met slimme aanbevelingen’ is nog niet beschikbaar voor alle gebruikers.