Een opdracht aanmaken

Met de planner kunt u opdrachten aanmaken en aan monteurs toewijzen en uitsturen. De functie Slimme aanbevelingen* helpt u om de meest geschikte monteur voor de opdracht te vinden, gebaseerd op beschikbaarheid, reistijd, vaardigheden of huidige voertuiglocatie.

De functie Slimme aanbevelingen stelt een lijst met monteurs voor die de opdracht kunnen uitvoeren. U kunt de lijst vervolgens filteren en sorteren om de meest geschikte monteur voor de opdracht te vinden.

Om een opdracht aan te maken

1. Kies in de Planner de optie OPDRACHT AANMAKEN. U kunt ook via het Dagoverzicht een opdracht aanmaken door te klikken en te slepen. Als u op OPDRACHT AANMAKEN klikt, wordt er een opdracht-ID toegewezen aan de opdracht die u aanmaakt. De opdracht-ID wordt weergegeven in het venster Nieuwe opdracht. Om de opdracht-ID te wijzigen of aan te passen, volgt u deze regels:
    • Een opdracht-ID bestaat uit maximaal 15 tekens en mag geen spaties bevatten
    • ID's mogen wel letters, cijfers en de volgende symbolen bevatten: @ # * - _ & ( ) / \ $ € £
  2. Om een bestaande opdracht-ID te gebruiken, klikt u op AAN EEN BESTAANDE OPDRACHT-ID KOPPELEN en zoekt u naar een bestaande opdracht-ID of kiest u er een uit de lijst met onlangs aangemaakte opdracht-ID’s.

3. In Contactgegevens zoekt u naar een contactpersoon. Nadat u op AAN EEN BESTAANDE OPDRACHT-ID KOPPELEN hebt geklikt, worden de contactgegevens voor die opdracht-ID automatisch weergegeven. U kunt ook een nieuwe contactpersoon aanmaken door op NIEUWE CONTACTPERSOON te klikken, de contactgegevens in te vullen, en te klikken op CONTACTPERSOON OPSLAAN. Deze nieuwe contactpersoon verschijnt dan in het venster Nieuwe opdracht.
  4. In het gedeelte Opdrachtgegevens vult u het opdrachtadres en de opdrachtomschrijving in.
  5. In het gedeelte Afspraak vult u het volgende in:
    • Datum
    • Begintijd: Laat dit veld leeg als u slimme aanbevelingen wilt voor monteurs en een starttijd. Om alleen een monteur aanbevolen te krijgen, vult u alleen de starttijd in.
    • Verwachte duur: U kunt een afspraak maken die tot 3 dagen (72 uur) duurt. Als de opdracht langer duurt, plan dan terugkerende afspraken, of voeg vervolgafspraken toe aan dezelfde opdracht-ID.
      Monteuraanbevelingen zijn niet beschikbaar voor herhaaldelijke afspraken.
  6. In het veld Monteurs vult u de naam van een monteur in en vervolgens volgt u de onderstaande stappen. U kunt ook SLIMME AANBEVELINGEN OPHALEN selecteren en vervolgens volgt u de onderstaande stappen.

Een monteur vinden door middel van het veld Monteurs

1. Selecteer het filter Aanbevelingen gebaseerd op om monteurs te filteren op basis van hun planning of huidige locatie:

• Selecteer Plannen om aanbevelingen te krijgen voor monteurs met de beste reistijd voor de nieuwe opdracht.
    • Selecteer Voertuiglocatie om te zien welke monteurs zich momenteel vlak bij de nieuwe opdracht bevinden. Elke aanbevolen monteur heeft een status van ‘Bezig’, ‘Beschikbaar’ of ‘Buiten dienst’. Bekijk Statuslabels van monteurs begrijpen voor meer informatie.
      De planning en voertuiglocaties worden alleen weergegeven wanneer de opdracht voor vandaag gepland staat.
  • Selecteer uw monteur. Om de opdracht uit te zetten, schakelt u de knop Opdracht verzenden naar monteurs in.
  • Klik op Opslaan.
  • Een monteur vinden door middel van de functie Slimme aanbevelingen

Wanneer u de optie SLIMME AANBEVELINGEN OPHALEN selecteert, stelt de planner een lijst voor met monteurs voor uw opdracht. Zie voor meer informatie het Overzicht Slimme aanbevelingen.

1. Filter de lijst met monteurs op de volgende opties:
      • Beschikbaar: Dit geeft de namen van monteurs weer die beschikbaar zijn op het aangegeven tijdstip.
      • Gekwalificeerd: Dit geeft de namen van monteurs weer die beschikken over de benodigde vaardigheden voor de opdracht. De namen van de monteurs zijn toegevoegd aan de accountinstellingen. Zie voor meer informatie het Toevoegen van vaardigheden van monteurs.
      • Kent de klant: Dit geeft de namen van monteurs weer die eerdere ervaring hebben met de klant.
    2. Sorteer de lijst met monteurs op de volgende opties:
      • Totale reistijd: Dit sorteert de lijst met monteurs op reistijd vanaf hun vorige afspraak naar de locatie van de klant.
      • Planningsefficiëntie: Dit sorteert de lijst met monteurs op hun beschikbaarheid (dat houdt in: monteurs die niet bezig zijn met andere opdrachten) en de reistijd tot de opdracht.
      • Kent de klant: Dit sorteert de lijst met monteurs op het aantal opdrachten die ze eerder hebben uitgevoerd voor de klant.
      • Niet gesorteerd: Dit geeft de lijst in de standaardvolgorde weer.

De status van iedere aangeraden monteur wordt weergegeven op zijn tegel. De status kan ‘Bezig’, ‘Beschikbaar’ of ‘Buiten dienst’ zijn. Bekijk Statuslabels van monteurs begrijpen voor meer informatie.

De sorteerfunctie die u hebt gekozen wordt bovenaan de lijst weergegeven. In de volgende schermafbeelding is de lijst bijvoorbeeld gesorteerd op Totale reistijd:
        De opties "Totale reistijd" en "Planningsefficiëntie" worden alleen weergegeven wanneer de opdracht voor vandaag gepland staat.
    3. Selecteer uw monteur. Om de opdracht uit te zetten, schakelt u de knop Opdracht verzenden naar monteurs in.
    4. Klik op OPSLAAN.

Zie voor meer informatie Een opdrachtwaarschuwing naar een monteur verzenden.

*De functie ‘plannen met slimme aanbevelingen’ is nog niet beschikbaar voor alle gebruikers.